Bert Altena heet iedereen welkom op deze laatste bijeenkomst van het achtste seizoen.
Hij geeft het woord aan Gerard Alberts, die in het nu bijna voorbije seizoen steeds voor de creatieve afsluiting heeft gezorgd met een passend filmfragment bij het onderwerp van de ochtend.

Vandaag vult hij de ontmoeting met een aantal filmfragmenten die situaties laten zien waarin hoofdpersonen worden geconfronteerd met aspecten van de Tien Geboden, die ook wel de Tien Woorden worden genoemd.
“Film is de grootste vorm van bedrog ten aanzien van de realiteit, maar wel de leukste”, zo zegt Gerard. “Wat zou de wereld zijn zonder verhaal. Film maakt een verhaal mooier. Film is een complete visuele en auditieve illusie.”
De Tien Geboden zijn leefregels voor mensen. De eerste drie van die tien zeggen iets over de relatie van de mens tot God, terwijl de overige zeven vooral betrekking hebben op de leefregels tussen mensen onderling.
De filmfragmenten van vanmorgen richten zich op dit laatste stuk.

1e fragment, uit ‘Burn after reading’: verlang niet naar iets wat van een ander is.
In het fragment zien we hoe twee mensen, die de beschikking hebben gekregen over gevoelige documenten, de verleiding niet kunnen weerstaan te proberen de eigenaar ervan af te persen.


2e fragment, uit ‘Irrational Man’: pleeg geen moord.
Het plegen van een moord op een bepaalde persoon, namelijk een rechter die waarschijnlijk een moeder de voogdij voor haar kinderen gaat ontnemen, zou voor haar heel veel problemen oplossen, terwijl de kans om gepakt te worden minimaal lijkt voor de man die deze moord overweegt.

3e fragment, uit ‘Red Turtle’: hou de zondagsrust in ere.
In dit magisch-realistische sprookje sluit de hoofdpersoon vrede met zijn noodlot, voor de kijker wordt de grens tussen dood en leven, tussen waar en onwaar steeds vager.


4e fragment, uit ‘Den Skyldige’: steel niet.
Deze Deense film – over een ontvoering, oftewel de diefstal van een mens – wordt helemaal gedraaid vanuit een politiemeldkamer en we krijgen alleen de dienstdoende agent in beeld. We horen wat hij aan de telefoon hoort en de spanning loopt op, als duidelijk wordt dat de beller ontvoerd wordt en niet vrijuit kan spreker, maar toch hulp zoekt.


5e fragment, uit ‘Inside Llewyn Davis’: toon eerbied voor uw vader en moeder.
Een zoon speelt en zingt voor zijn dementerende, nauwelijks meer reagerende vader, nadat hij net zijn droom gitarist te worden heeft opgegeven en heeft besloten op de grote vaart te werken en voorlopig afscheid te nemen van zijn vader. Hij ziet wat de muziek met zijn vader doet en hoe de muziek dierbare herinneringen aan vroeger oproept.


6e fragment, uit ‘The Truman Show’: leg over anderen geen valse getuigenis af.
De hoofdpersoon wordt zich steeds meer bewust van het feit dat hij ongewild de hoofdrol heeft in een wereldwijd uitgezonden televisiesoap en probeert zijn leven in eigen hand te nemen.


7e fragment, uit ‘Up’: pleeg geen overspel.
We zien het begin van een ontroerende animatiefilm over twee mensen die hun leven met elkaar delen, maar door omstandigheden een grote droom ongerealiseerd laten. We zien de afloop niet, maar Gerard vertelt dat de weduwnaar de droom later alsnog waarmaakt.

Kees Richters zingt en speelt twee bijzonder toepasselijke liederen, waarvan de tweede synchroon loopt met een geluidloze film op you tube: Laat 100 bloemen bloeien, oorspronkelijk een thema van de Chinese leider Mao, maar door Huub Oosterhuis op tekst gezet.


Marianne Vanderveen bedankt Gerard en zijn zoon Daan Alberts voor deze bijzondere morgen.

Op 6 oktober a.s. start het negende seizoen.
Annemarie van der Vegt, pastor/geestelijk verzorger in de Open Hof te Groningen, zal spreken over ‘Verhalen van de straat’.

De voorbereidingswerkgroep wenst u een mooie, zonnige zomer en hoopt u in oktober weer terug te zien!

(Mocht u deze terugblik lezen via onze website en nog niet op de adressenlijst staan, terwijl u graag persoonlijk op de hoogte wilt blijven, laat u dan gerust een boodschap achter; dan voegen we u toe!)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden:*