Een muzikale reis
Wanneer je tijdens een vakantie in een nieuwe omgeving in de auto of de trein zit, kan begeleidende muziek de beleving krachtig ondersteunen. Heerlijk is dat!
Het kan ook andersom: muziek die een landschap in klanken uitdrukt! Je blijft gewoon thuis en toch ben je op reis als je luistert naar de muziek.
Een muziekgenre in de klassieke muziek dat zich daar heel goed voor leent, wordt gevormd door de zogeheten symfonische gedichten. Dit zijn vaak ééndelige composities, die een landschap of een levensweg uitbeelden.
Tijdens de bijeenkomst van Zin-in-Zondag op 1 december 2019 zal Gabriël Vriens een drietal wereldberoemde composities, waaronder de Moldau, toelichten en de bezoekers meenemen op een muzikale reis. Je kunt gewoon blijven zitten en ziet een wereld voor je opengaan!

Achtergrondinformatie
Symfonische gedichten zijn orkestwerken met een programma of verhaal. Vaak zijn het eendelige stukken, die minder vormvast zijn dan een symfonie. Het uit te beelden programma of verhaal geeft daarentegen wel aanleiding tot zeer uitdrukkingsvolle, lyrische of dramatische muziek.
Het symfonische gedicht is een product van de 19e-eeuwse romantiek, waarbij de abstracte vorm van de klassieke muziek niet voldoende ruimte bood aan de componisten om hun gevoelens en belevingswereld vorm te geven in de muziek. Men zocht dus naar nieuwe wegen en vond die onder andere in het symfonische gedicht, waarin de beeldende kwaliteit van de muziek des te meer tot uitdrukking komt.
De beste symfonische gedichten zijn muziekstukken die ook blijven boeien zonder dat je het achterliggende programma kent. Deze stukken kenmerken zich door hun innerlijke kracht, de muzikale opbouw en de vindingrijkheid waarmee de muzikale middelen zijn ingezet. Als de luisteraar meer van de inhoudelijke kant weet, gaat het symfonische gedicht echter nog meer leven. Dat is wat Gabriël Vriens deze zondag zal doen voor de bezoekers: een toelichting geven op de muziek en het achterliggende verhaal, zodat de luisteraar daar helemaal in wordt meegenomen.

 

2 reacties

 1. Tilly

  Hoe gaat het met de kaartverkoop?

  • beheerder

   Dag Tilly,
   Excuses voor mijn vertraagde reactie: ik was in het buitenland.
   Ik weet niet over welke kaartverkoop je spreekt…?
   Voor de Zin-in-Zondag-bijeenkomsten worden geen kaarten verkocht.
   Iedereen kan binnenlopen en aanschuiven!

   Met vriendelijke groet,

   Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden:*