151206ZiZJeeigenverhaal (2)Op zondag 6 december 2015 vond de tweede bijeenkomst van Zin-in-Zondag plaats. Het thema was ‘Je eigen verhaal’. Publiciste Lisette Thooft, die zichzelf mythosoof noemt en de wijsheid van mythen en sprookjes bestudeert, vertelde over de herkomst van die benaming. Bij ‘mythos’ moeten we denken aan het geschreven woord, bij ‘logos’ aan het gesproken verhaal. In het grote universele verhaal zijn tenminste drie thema’s aan de orde. Het gaat dan over de tocht om opnieuw geboren te worden, over de verhouding tussen man en vrouw die leidt tot spiritualiteit, en over de tocht van je hoofd naar je buik.

151206ZiZJeeigenverhaal (5) 151206ZiZJeeigenverhaal (13)

 

 

 

 

 

 

 

In haar verhaal nam Lisette de aanwezigen mee naar de onderwereld, die vaak als ‘hel’ wordt beschreven, het oord van de dood, een plek waar je monsters moet verslaan. Klopt dat wel… of is die onderwereld in feite de aarde waar we allemaal leven? We gaan dan niet van de aarde naar de hel, maar van de bovenwereld naar het menselijk bestaan. De mens is in die uitleg afkomstig uit de geestelijke wereld van de goden en krijgt de taak mee om op aarde moeilijke opdrachten te volbrengen.

Diverse bekende mythologische figuren passeren de revue: Amor en Psyche, Vrouw Holle, Repelsteeltje, de prinses en de kikker… en allemaal vertegenwoordigen ze aspecten van de uitdagingen die we als mens moeten aangaan in het leven. Het voltooien van die opdrachten geeft ons als mens de gelegenheid om naar huis te gaan, om tot rust te komen, een soort wedergeboorte te ervaren. Bij dat alles is een balans nodig tussen lichaam en geest, die niet zonder elkaar kunnen. Dat wat de geest aan indrukken opdoet, blijft als herinnering in het lichaam opgeslagen. Soms geeft dat spanning en die moet er dan uit en het volbrengen van grote opdrachten is daarvan een onderdeel.

Lisette spreekt ook over het manne-151206ZiZJeeigenverhaal (40)lijke en vrouwelijke element. Ze vertelt hoe ‘Adam’ in de oorspronkelijke tekst ‘de roodbloedige, uit grond gemaakte mens’ is. Er staat ook niet dat er een rib uit zijn lijf wordt genomen om de vrouw te creëren, maar dat één van beide zijden, de helft van die roodbloedige mens, de vrouw wordt. Het woord ‘seks’ schijnt van ‘secare’ te komen: doormidden snijden. We zijn dus allemaal ‘half’ en pas als het mannelijke, de verlossing en de vrijheid, samenkomt met het vrouwelijke, de verbinding en de liefde, is er heelheid. Ze horen bij elkaar, want vrijheid zonder liefde is net zo weinig waard als liefde zonder vrijheid.

Lisette weet ons drie kwartier te boeien, waarna we luisteren151206ZiZJeeigenverhaal (44) naar een prachtig lied van Kees Richters. Zie  ZiZZinwijzer151206LiederenKees voor de tekst.
Daarna worden er nog diverse boeiende vragen aan Lisette gesteld vanuit het publiek.
Hoe komt het dat sprookjes zo vaak voor kinderen worden gereserveerd, terwijl het vaak diepzinnige verhalen voor volwassenen zijn?
Is het een typisch westers verschijnsel, de focus op het hoofd, in151206ZiZJeeigenverhaal (68) plaats van op het lichaam?
Ken je ook niet-westerse verhalen waarin deze thema’s terug te horen zijn?
Lisette besteedde aan al deze overdenkingen nog royaal aandacht.

 

 

 

 

 

 

Daarna is het woord aan Alex Aald151206ZiZJeeigenverhaal (56)ers, bloemist in Assen en ook meesterbinder (waarvan er slechts 80 zijn in Nederland!). Hij vertelt hoe hij aan een aantal collega’s heeft gevraagd hoe zij hem zien, zodat hij in het stuk zijn verhaal over zichzelf kan vertellen, maar ook over hoe het is om mens te zijn. hij houdt van kleur en van gekkigheid, en werkt daarom meestal met bonte materialen en kleurpaletten. Hij heeft gekozen voor een stuk dat krachtig rechtop staat en niet echt een voor- of een achterkant heeft, maar rondom mooi is en gezien mag worden. Slechte gezondheidsberichten over een dierbaar familielid maakten dat hij zich afvroeg of er ook geknakte bloemen in moesten, maar hij heeft daar toch niet voor gekozen. Een mens is veelzijdig en ondergaat heel veel ervaringen. Als het goed is, knakken die je niet, maar laten ze je de waarde van het leven zien en helpen ze je om met opgeheven hoofd verder te gaan. Vooral de eenvoud van de amaryllis spreekt hem aan: een kale steel met bovenaan vier of vijf  prachtig kleurige bloemen. De amaryllis is dan  ook duidelijk aanwezig in het stuk, dat verder diverse kleuren rozen bevat. Het bloemstuk is deze week te bewonderen in de pop-up-winkel in winkelcentrum het Forum.

151206ZiZJeeigenverhaal (57)151206ZiZJeeigenverhaal (67)

 

 

 

 

 

 

 

We luisteren tot slot nog een keer naar Kees Richters en er wordt zelfs meegezonden! We kijken terug op weer een mooie bijeenkomst en kijken uit naar de volgende, zondag 7 februari, als het thema ‘Zin in zen’ is en Annewieke Vroom de 151206ZiZJeeigenverhaal (53)gastspreker zal zijn.

151206ZiZJeeigenverhaal (41)151206ZiZJeeigenverhaal (60)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden:*