Verhalen met hartstocht
Foto’s: Marja Kok

De bijeenkomst van 3 februari staat in het teken van hartstocht. Een aantal bekende en minder bekende Assenaren is gevraagd om iets over hun bijzondere passie te vertellen. Geen kleffe liefdesverklaringen, maar verhalen over waar zij helemaal door in beslag genomen worden. Wat ze bezighoudt en inspireert. Waar ze warm voor lopen.


Voordat de bijeenkomst begint is er gelegenheid om koffie of thee te drinken. Tiny Muskee schenkt koffie of thee en voor wie dat wil is er een lekkere koek. De Vrienden van de Zuiderkerk zorgden voor de traktatie bij de koffie.
.

Er zijn al veel vaste gasten bij Zin-in-Zondag. Leuk om elkaar weer terug te zien en om weer nieuwe mensen te ontmoeten.

Nog even checken: staat alles klaar voordat we beginnen?
.

Marianne Vanderveen-Kolkena heeft de algehele leiding, heet iedereen welkom en geeft het woord aan Annie Baerends voor een korte inleiding op het thema ‘Passie’.

.
.
‘Vanmorgen beginnen we klein. Een kort verhaal over een vierjarig jongetje dat ook al een passie heeft: verzamelen. Een verhaal dat Simon Carmiggelt schreef over zijn zoontje.’ Lees verder
.

Marianne interviewt Robert Beute over zijn werk, zijn hobby en zijn passie, samen te vatten onder de noemer ‘sport’. Kost dat alles niet veel energie?, vraagt Marianne. ‘Nee hoor, het geeft me energie’. Robert weet te bereiken dat er verbinding ontstaat tussen sportverenigingen en lessen Lichamelijke Opvoeding, zoals gymlessen officieel nog heten. Er wordt door leerlingen op zijn school heel veel gesport. Het gevolg daarvan is dat kinderen veel minder achter de computer zitten. En… ze hebben respect voor elkaar, waardoor pesten een stuk minder voor de hand ligt.
.
Kees Richters aan het woord over een van zijn passies. Hij geeft een overzicht van wat hij allemaal al te maken heeft gehad met het Koningshuis. Zo stuurde hij als kind een te dure verjaardagskaart, volgens zijn moeder, naar Prins Claus: een kaart waar als cadeautje een das in zat. Kees vierde zijn 50e verjaardag op paleis Soestdijk. Bij de verhalen waren via de beamer mooie foto’s te zien. Op een van de foto’s zagen we Kees in zijn passie/hobbykamer zitten, omgeven door knipselordners. Op een andere foto zagen we een verdrietige koningin, Willem Alexander en Friso bij de begrafenis van prins Claus.


Kees heeft ook een prachtig lied geschreven, een open brief aan de koningin. Hij zingt dat en begeleidt zichzelf daarbij. Indrukwekkend.
Zie de tekst van het lied
.
.
.
.
.
.
.

.
Marianne interviewt Marjan IJzerman. De aanwezigen worden er stil van als Marjan vertelt over haar passie. Via Budget Support Assen www.budgetsupport.nl is ze al heel vaak een reddende engel geweest voor mensen in financiële moeilijkheden. Dreigen mensen hun huis uitgezet te worden dan probeert ze dat te voorkomen. Zo ook als ze afgesloten zullen worden van elektriciteit en water. En, gebeurt dat afsluiten van water toch, dan heeft Marjan flessen water, zodat ze toch nog een kop thee kunnen zetten en toch nog hun tanden kunnen poetsen. De weggeefwinkel is ook een initiatief van haar en samen met vrijwilligers maakt ze daarmee veel mensen blij. Bovendien zorgt ze ervoor dat mensen met jonge kinderen boekjes en puzzels meenemen. Ze moeten toch verantwoord blijven spelen.
De passie van Ronald Obbes is ‘Assen’. Hij is momenteel citymanager van Assen, maar was al een bekende Assenaar vanwege zijn werk bij Hotel De Jonge als algemeen directeur. Onlangs werd het vernieuwde VVV-kantoor in de Marktstraat geopend. Ronald streeft ernaar dat de VVV ‘de woonkamer van Assen’ wordt. Al zijn projecten zullen erop gericht zijn om de leefbaarheid in de stad te vergroten en te laten zien dat, als mensen de krachten bundelen, er allerlei moois tot stand kan komen. De synergie die eruit ontstaat, helpt de stad vooruit en maakt dat mensen met plezier in hun stad wonen, werken en leven.


Na de verhalen die verteld werden door Robert, Kees, Marjan en Ronald vertellen velen ook aan elkaar welke passie ze hebben.

.
.
.
.
Interessant over elkaars passie te horen!


.
.
.
.
.
.

De passie van een van de dames is tuinieren!

.
.
.
.
.

Lerares met een oud-leerling. ‘Herinneringen ophalen’ kan ook een passie zijn.

.
.
.
Bert Jippes vertelt dat hij voor zijn werk als fotograaf in een kerk was. Daar zag hij op de preekstoel een opengeslagen bijbel liggen. Hij begon erin te lezen en vergat dat hij eigenlijk moest fotograferen. Het opengeslagen bijbelboek was Hooglied. Hij had zelden zoiets moois gelezen en het was ook niet wat hij verwacht had in een kerk. In de theologie wordt nauwelijks gesproken over lichamelijke liefde.
Later maakte hij bij dit onderwerp foto’s. Hij hoefde niet lang te zoeken naar wat hij zou fotograferen. Er was genoeg te zien op straat.
Liefde is een passie als je zelfs in de stromende regen blijft dansen.
Lees hier de tekst van het hele verhaal

3 reacties

 1. terwijl ik van plan was om de bijeenkomst over passie bij te wonen, ben ik er niet geweest ivm aanhoudende griepverschijnselen. in april hoop ik weer van de partij te zijn! Ireen W. van der Knoop

 2. peter scheerhoorn

  Het was leuk om naar de verhalen te luisteren. Echter…..na de verhalen is het tonen van de foto’s alleen genoeg. Ik ga aan het eind van de bijeenkomst veel liever met andere bezoekers in gesprek.

  Verder vind ik dat de opzet steeds hetzelfde is. Ik ben 3 x geweest en ik vind de bijeenkomsten op elkaar lijken.

 3. tryanka westra

  Hallo,

  Het was gisteren een fijne samenkomst. Ik fietste met mijn buurvrouw, die ik niet kende, een stukje op. We hadden het nóg leuker gevonden als het wat actiever was geweest. bv een spreker minder en wat langer in gesprek met elkaar. Ben benieuwd welke bomen er opgezet gaan worden de komende keer. Misschien écht een boom planten in de Gouverneurstuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden:*