Zin-in-zondag 04-12-2011

Zin-in-zondag bezoekers zijn te gast in de Zuiderkerk waar men gewend is om op zondag een bloemstuk in de kerk te zetten. Na afloop van de kerkdienst wordt dat bezorgd bij een gemeentelid dat om de een of andere reden extra aandacht verdient. Dit bloemstuk wordt na afloop van Zin-in-zondag bezorgd bij Kasper Berghuis die onlangs in het ziekenhuis verbleef.


.
.
.
.
.
.
.
De stadsdichter, Mischa van Huijstee leest een gedicht voor dat hij schreef over de te water geraakte Sinterklaas op het Paterswoldsemeer. Daarna een gedicht over het maken van gedichten waarin hij de volgende mening gaf. Gedichten maak je zelf en haal je niet van internet. Een gedicht van internet is als een slagroomtaart zonder slagroom.


.
.

Annie Baerends vertelt over het Wodanfeest dat als decemberfeest gevierd werd door de Germanen. Het Sint Nicolaasfeest kwam na de kerstening van West Europa daarvoor in de plaats. Later verboden Protestanten het Sint Nicolaasfeest, maar de meeste Protestanten trokken zich daar weinig van aan. Sint Nicolaas bleef en blijft komen. Wij zijn nog altijd heel blij als hij tijd heeft om op bezoek te komen.
En… daar komt Sinterklaas binnen. Wat een verrassing!
Kees Richters begint van louter verbazing een vrolijk Sinterklaaslied te spelen.

Wat zijn we als organisatoren van Zin-in-zondag trots dat Sinterklaas complimenten geeft voor het idee achter deze bijeenkomst. Het thema ‘Geven en Nemen’ spreekt hem ook erg aan. Voor ieder kind heeft hij een cadeautje meegenomen, dat meteen gebruikt kan worden om een kleurplaat in te kleuren.

Sinterklaas vertrekt vrij snel weer omdat hij nog veel meer bezoeken moet afleggen. Hij wordt uitgeleide gedaan door de kinderen in de kerk. De volwassenen zingen ondertussen een lied over Nicolaas op een tekst van Willem Barnard op de melodie van een kerklied. Kees Richters begeleidt dat.

1. Namen als sterren in de nacht,
Door heel de kerk steeds hoog geacht,
Geleiden ons, wij denken aan
wie ons voorgoed zijn voorgegaan.

2. Zij leven nog, zij leven weer,
met ons verbonden in de Heer.
Van al die heil’gen wijd en zijd,
geldt één vandaag inzonderheid.

3. Hij komt van ver bij ons vandaan,
veel armen heeft hij goed gedaan,
hij deelde wat hij had aan brood
en was hun aller huisgenoot.

5. Heilig is hij aan jong en oud,
geen kind dat niet op hem vertrouwt.
Geen sterveling die zijn naam niet kent
Als Sinterklaas staat hij bekend.

8. O bisschop met de witte baard
en schutspatroon van al wie vaart,
gij toeverlaat van groot en klein, –
leer ons Gods bondgenoot te zijn!
.

Gastdame Helène van Noord in gesprek met Ita Duursema. Mensen lopen in hun gezin, in hun familie of op hun werk soms vast omdat ze problemen hebben met geven en nemen. Van die twee is nemen, oftewel ontvangen, meestal het grootste probleem. Ita begeleidt mensen om een weg te vinden om meer open te staan om te ontvangen en niet, om welke reden dan ook, steeds maar door te gaan met zichzelf geven en overbelasten.

Op de tafels liggen, mooi verstopt tussen fotostanders kaarten met foto’s.

Ita vraagt aan de aanwezigen om uit al die foto’s een te kiezen die aanspreekt en om daarna aan iemand uit de groep te vertellen waarom voor die foto is gekozen. Vervolgens worden de rollen omgekeerd.

Het blijkt waardevol om elkaars verhalen te horen. Je geeft een verhaal en je krijgt een verhaal: geven en ontvangen. Zelfs de geluidstechnici, Jan en Johan kunnen meedoen want er is even, wat geluid betreft, niets te doen.

Op iedere tafel staat een vrolijk ingepakte chocoladeletter, de Z van zin-in-zondag. ‘Aan wie zullen we die geven’, vraagt Helène van Noord? Daar weet men wel raad mee. Ze worden in de kerkzaal al aan iemand gegeven of ze worden meegenomen om te worden bezorgd.

Omdat alle zegen van boven komt, strooien kinderen vanaf de klokgalerij pepernoten de kerkzaal in. Het einde van een zinvolle bijeenkomst, vrolijk en verdiepend!

reacties

  1. Cathrien Telgenhof

    Een mooie en vrolijke bijeenkomst op 4 dec, veel afwisseling: serieuze zaken, maar ook humor en plezier, kortom voor herhaling vatbaar!
    Mijn volwassen kinderen vonden de geschiedenis v St Nicolaas boeiend (verteld door Annie B.) en Ita haar werkervaring interessant en de bijbehorende opdrachten leuk en goed te gebruiken in de dagelijkse praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden:*