Op zondag 11 juni komen we bij elkaar voor de laatste Zin-in-Zondag-bijeenkomst van het seizoen 2016-2017. Marianne heet iedereen welkom en geeft aan verheugd te zijn over de mooie opkomst. De bezoekers zijn ondanks de warme dag niet languit in de zon gaan zitten, maar komen meedoen met de creatieve uitdaging die de gast van vandaag, Mark Lisser, hun zal voorleggen.

 

 

 

 

 

 

 

Mark begint met een korte powerpointpresentatie, waarin hij laat zien dat kleur niet alleen maar karakter van zichzelf heeft, maar juist in de combinatie met andere kleuren tot leven komt. Mark is schilder en voorzitter van Het Drents Schildersgenootschap. Hij geeft veel les aan beginnende en gevorderde volwassen cursisten; hij begon daarmee in 1982, met lessen op het ICO, dat nu Podium Zuidhaege heet. Deze cursisten zijn vaak meer met het onderwerp bezig, dan met de kleur en de combinatie van kleuren, terwijl dat juist ook heel interessant is. Kleuren beïnvloeden elkaar en die combinatie bepaalt sterk de stemming van een schilderij. Zo heeft Mark een hele serie gemaakt van het uitzicht vanuit zijn huis aan de IJsselstraat in Assen. Dat is geen spectaculair landschap, maar een achterliggend huis dat in alle seizoenen, onder allerlei weersomstandigheden en op allerlei tijden van de dag steeds weer andere nuances laat zien. De serie heet ‘De overkant’ en hij laat een schilderij zien dat ‘Mooi weer’ heet en een volgende dat hij ‘Alweer mooi weer’ heeft gedoopt. Eén schilderij heet ‘Kerst’, een vergelijkbaar werk ‘Een akelige kerst’. Zo merk je als toeschouwer dat het verschil in kleurgebruik een sterk stemmingsverschil teweeg kan brengen.

Vervolgens laat hij van een aantal schilders werk zien dat qua contrasten en kleurstellingen steeds een heel andere indruk geeft. Sommige schilderijen zijn rustig van sfeer, andere ogen door intens en uitgebreid kleur- en structuurgebruik heel druk en wéér andere maken een heel kille of juist een warme, gewijde indruk.

Na nog wat toelichting en een mooi lied van Kees wordt iedereen uitgenodigd om naar de hal te gaan, waar Mark nadere instructies zal geven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen neemt plaats op de stoelen aan de klaargezette tafels. Er liggen stapels tijdschriften van supermarkten en iedereen kan een velletje karton pakken van de stapel die Mark heeft meegebracht. Deze kartonnetjes fungeren als het ‘doek’ waarop wordt gewerkt. De bedoeling is om een plan te maken, in lijn daarmee kleuren, kleurstructuren en vormen uit de tijdschriften te scheuren (geen letters of stoelen of mensen) en deze tot een mooi geheel te componeren. Als men tevreden is, kan het papier worden vastgeplakt op het karton en eventueel kunnen randen of lege vlakken nog met verf of krijt worden opgevuld.

Tot Marks professionele verrassing gaat iedereen meteen enthousiast, toegewijd en geconcentreerd aan het werk en na een dik half uur zijn er prachtige resultaten tot stand gekomen. Commentaar bij deze kunstwerken is overbodig!

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de toelichting bij het kunstwerk door Johan Schurer eindigt Kees met een kleurenspetterend regenbooglied en tot slot worden hij en Johan met bloemen bedankt voor hun inzet dit seizoen. Mark krijgt een boek, de ‘Atlas Obscura’, met bijzondere plekken in de wereld; wie weet, kan hij er een schilderproject van maken!

De bijeenkomst is een fleurige afsluiting van het seizoen en de werkgroep kijkt ernaar uit velen weer te begroeten begin oktober!

 

2 reacties

 1. Anneke Frolich

  Dag Marianne!
  Hartelijk dank voor het (beeld)-verslag van de laatste Zin-in-Zondag voor de zomer! Ik vond het alleszins weer de moeite waard en bijzonder dat Mark Lisser ons (ver)leidde tot een eigen actieve kleurenbijdrage en ik was onder de indruk van alle bijdragen op een rij en die jullie zo fraai in beeld gebracht hebben. Dank daarvoor!

  Ik zal zeker de Zin-in-Zondag-series blijven bezoeken omdat het een pracht initiatief is en nogmaals bijzondere dank aan het hele team voor de grote inzet!

  Met een zonnige groet,
  Anneke Frölich-van Sloten (in mailadres zonder Umlaut en 2e naam)

  • evertenannie

   Dankjewel, Anneke, voor je mooie reactie; graag tot ziens in het nieuwe seizoen! (En excuses voor de trage reactie… de meldingen van deze site komen vaak erg laat door…) Hartelijke groet, Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden:*