Bijeenkomst Zin-in-Zondag over ‘Ruimte’
.
.

In de kerkzaal staan vrolijke boeketjes, gemaakt door Titi Tingen, als welkom voor de gasten. Elly heeft de bordjes met de door de spreker bedachte stellingen erbij gezet. Ze zullen gebruikt worden om met elkaar in gesprek te gaan tijdens de bijeenkomst.
.
.
.
.
.
.

Wat fijn dat zoveel mensen zijn gekomen om een deskundige te horen vertellen over ‘Ruimte’ en ook elkaar daarover te vertellen.

.
.
.
Elly Kok opent de bijeenkomst en legt uit wat op het programma staat voor deze bijeenkomst. Ook wijst ze op het door Bart van Campen geschreven boek Omgaan met ‘moeilijk gedrag’.


.
.
.
.
.
.
.
Annie Baerends leest een gedicht ‘Ruimte voor jezelf’. (link)
Lees hier de tekst (als pdf)


.
.
.
.
.
.
Bart van Campen zegt dat je medemensen ruimte kan geven door zorgvuldig te zijn in hoe je ze benadert. Hij geeft voorbeelden hoe je tegenover kinderen en volwassenen duidelijk moet zijn. Het gaat erom op welke manier dat gebeurt en met welke woorden.
.
.
.
.

.
.

En … als je kritiek hebt, vermijd dan zinnen als: jij doet ‘altijd’ en nu ‘moet’ je eens naar mij luisteren.
.
.
.
.
.
.
.
.

Kees heeft liederen uitgezocht bij het thema ‘Ruimte’. Twee liederen van Ramses Shaffy die hij door zang en pianospel op een heel mooie manier laat horen.

Lees hier de tekst van beide liederen (als pdf)

.
.
.
.
.

‘Het is veel gemakkelijker om ruimte te nemen, dan ruimte te geven’. Tja, over deze stelling kun je verschillend denken, maar het is al goed om er over na te denken en erover in gesprek te gaan tijdens de bijeenkomst.

‘Het is veel gemakkelijker om ruimte te nemen, dan ruimte te geven’. Rond deze stelling wisselt men, zittend in en kring, van gedachte. Net als in de andere vijf groepen noteert iemand steekwoorden voor de terugkoppeling met Bart.

‘Ruimte geven door vragen te stellen, leidt tot ruim denken’. Ook rond deze stelling ontstaat een interessante discussie.
De andere drie stellingen zijn:
Ruimte geven is een klok, die bij veel mensen achterloopt.
Ruimte geven is olie voor de vriendschap/relatie.
Wie als kind ruimte kreeg om zichzelf te zijn, geeft als volwassene gemakkelijker ruimte aan de ander.

.
.
.
.
.
.

Het mannetje van het animatiefilmpje, gemaakt door Daan Alberts, is al kind aan huis geworden bij Zin-in-Zondag. Het heeft zo zijn eigen idee over ‘Ruimte’. Leuk bedacht en gepresenteerd via de beamer!

Helaas kunnen we niet, zoals de vorige keer, het filmpje tonen. Vanwege de auteursrechten op het achtergrondmuziekje.


.
.
.
.
.
.
Het prachtige boeket is bestemd voor de gastspreker Bart van Campen.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Luister naar deze Zin in Zondag bijeenkomst door hier op te klikken.

.
.
Foto’s: Marianne Vanderveen, Tekst: Annie Baerends

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden:*