Naast de vaste gasten Kees Richters en Daan Alberts verwelkomen we Mariet en Erik Keuning (Keuning&Keuning www.dezingendeschaal) klankvertellers rond het thema ‘Water’.
Water …
bron van al het leven op aarde
ieder mens is uit het water geboren
veelgebruikt symbool in godsdiensten
kristallen die reageren op klanken (Emoto)

Klank en water.
We zullen tijdens deze bijeenkomst vol verwondering kijken en luisteren naar de klankschalen en het verhaal over water beluisteren!

.

.
.
.
.
Op de zaterdagochtend voor de bijeenkomst hebben Erik en Mariet met veel zorg de klankschalen en andere klankmaterialen klaargezet.

.
.
.
.
.

.
.
.
.
Op de tafels met de fleurige voorjaarsboeketten staan in mooie schelpen de kaartjes van Keuning & Keuning, de gasten op deze bijeenkomst.

.
.
.
.
.

.
.
.
.

Kees Richters laat al voor de opening van de bijeenkomst een waterlied horen en later zingt hij nog enkele toepasselijke waterliederen.
Lees hier de tekst (als pdf)

.
.
.
.

Bert Altena heet zowel de vaste medewerkers Kees Richters en Daan Alberts welkom als de beide gasten Erik Keuning en Mariet Keuning, klankvertellers. En natuurlijk alle aanwezigen in de kerk, die van het ontvangstcomité al een zinwijzer hebben gekregen.

.
Annie Baerends leest het verhaal van de twee kruiken, waarin is te horen wat de kracht van water is en …. moraliserend: of je nou volmaakt bent of niet (zoals de kapotte kruik), je doet er toe!

.

Er is alle aandacht voor de onderdelen van het programma, maar op dit moment ook nieuwsgierige belangstelling voor al die klankmaterialen op het podium.

.
.
.

Mariet en Erik stellen zich voor en het wordt duidelijk welke hun passies zijn: natuur en klank.

.
.

De Japanner Emoto heeft onderzoek gedaan naar de verschillende vormen van ijskristallen. Uit foto’s die hij ervan maakte bleek dat het veel verschil maakt uit welk water dat ijskristal afkomstig is. Dat kunnen we nog wel begrijpen. Bij het zien van foto’s van ijskristallen gevormd bij harde of zachte muziek, bij vriendelijke of lelijke woorden, in de zomer of in de lente, gaat er een wonderlijke wereld voor ons open.

‘Water positief beïnvloeden’ kan! Dat blijkt uit de foto’s van de ijskristallen, gemaakt door Emoto.


.
.
Johan Wessel is ook een van de vaste gasten bij Zin-in-Zondag. Hij zorgt ervoor dat de beschikbare informatie via de beamer keurig op het scherm te zien is.

.
.
.

Erik vertelt het verhaal ‘De reis van het water’. Later zullen we dat verhaal zonder woorden in de klanken horen van al die prachtige materialen die te zien zijn op onderstaande foto’s.


.
.
.

Daan Alberts geeft in zijn animatie het water een plaats in de vorm van regen. Als je er middenin staat, lijkt de warmte van de zon aantrekkelijker, maar in haar hitte is het zonder de verkoeling van water niet fijn toeven. De combinatie is het mooist!

Van de mogelijkheid om al het prachtige klankmateriaal te bekijken en er zelf de klanken uit te halen, wordt veel gebruik gemaakt. Zo ook om aan Mariet en Erik vragen te stellen. Een mooi slot van een bijeenkomst waarin met intense aandacht is geluisterd en gekeken naar wat Keuning & Keuning ons wilden laten horen en zien.

.

Er is van deze bijeenkomst geen geluidsopname gemaakt.

.
.
.
Foto’s: Marianne Vanderveen, Tekst: Annie Baerends

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden:*