7 april 2024 waren Frits de Lange en Eessa Frieman onze gasten.

Frits de Lange is emeritus hoogleraar ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (Groningen). Regelmatig schrijft hij voor Trouw en op zijn naam staan verschillende boeken waaronder recent ‘Eindelijk volwassen. De wijsheid van de tweede levenshelft’ en ‘Simone Weil. Levenswijsheden’. Eessa Frieman zong zo’n tien jaar in het kleinkunstkoor Au Bain Marie. Ze maakt nu, met Frits de Lange, deel uit van de muziekgroep MEEZZ.

Frits de Lange en Eessa Frieman verzorgden een muzikale lezing naar aanleiding van zijn boek ‘Overweldigend. Leven met wat je niet in de hand hebt’. Een combinatie van zorgvuldig gekozen liedjes over het thema (gezongen door Eesa Frieman) en een inspirerende tekst waarmee Frits de Lange de inhoud van het boek dichter bij ervaringen probeert te brengen.

Edith Potjer heet iedereen van harte welkom en geeft als eerst het woord aan Alfred Oosterman om de foto die hij heeft mee gebracht, toe te lichten. Aan de hand van een beeld van spelende kinderen op straat, verteld Alfred over overweldigd worden. ‘Een overweldigend gevoel, het kan je neerdrukken, maar ook op laten veren’. De kinderen maken plezier op straat, rennen moeiteloos tegen de stroom in de heuvel op. Ze inspireren om door te gaan, om een doel te bereiken, ook als het tegen de heuvel op is.

Frits de Lange begint zijn verhaal ook met de open blik waarmee kinderen de wereld tegemoet treden en waardoor ze overweldigd worden. En naarmate mensen ouder worden, kunnen ze overweldigd blijven worden, door gebeurtenissen in persoonlijk leven, door gebeurtenissen in de wereld waarin ze leven, de oorlog in Oekraïne, de coronapandemie, de klimaatcrisis, het conflict in het Midden-Oosten. Hoe houden mensen zich hierin staande?

Diverse geleerden, denkers en inspiratiebronnen worden genoemd in de lezing. Eén bron is de Japanse film ‘After life’, waarin mensen gevraagd wordt welke herinnering ze mee zouden willen nemen naar het hiernamaals als het maar één herinnering mag zijn. De Nederlandse Jacky van de Goor schreef er, naar aanleiding van haar onderzoek, een boek over. Opvallend genoeg blijkt dat veel dingen waar we ons doorgaans druk over maken, door overweldigd worden, niet de dingen zijn waar het werkelijk om gaat.

Beter is het om in verbinding te blijven met de wereld om ons heen, met de mensen en met de planeet waarop we wonen. In de lezing pleitte Frits de Lange voor hernieuwde afstemming, voor resonantie met het leven dat we niet in de hand hebben. Dansers en zwemmers doen dat – laten we aan hen een voorbeeld nemen.

Eessa Frieman vertolkte de indringende songs over hoe verrukkelijk én verschrikkelijk het leven kan zijn. Liedjes over kwetsbaarheid, pijn en verlangen, maar ook over geloof, schoonheid en intens geluk. Frits de Lange begeleidde haar op gitaar.

Edith Potjer sloot de bijeenkomst af door Frits de Lange en Eessa Frieman heel hartelijk te bedanken voor hun inspirerende, rijke muzikale lezing en alle bezoekers voor hun komst.

Foto’s: Alfred Oosterman

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden:*